Banyuls

Banyuls ligger i departementet Pyrénées-Orientales i sydostligaste hörnet av Languedoc-Roussillon intill Medelhavet nästan precis vid franska-spanska gränsen. Området som fick sin AOP-status 1936 har mycket strikta bestämmelser vad gäller vinodling. Exempelvis är all form av bevattning förbjuden, inte bara vid växtsäsongen utan även på vintern. Vinerna från Banyuls tillverkas i princip på samma sätt som portvin, dvs. att jäsningen stoppas med vinsprit för att uppnå rätt karaktär. Det finns tre stilar: gyllengula (Banyuls Blanc), läderfärgade (Banyuls Ambré) och röda (Banyuls Rouge). Druvsorten är huvudsakligen grenache noir som skördas på tidig höst. Efter en lång maceration (tre till sex veckor) omvandlas de naturligt höga sockerhalten i druvorna till en potential alkoholhalt över 15%. Jäsningen avbryts med tillsats av vinsprit för att uppnå bästa balans mellan restsocker och alkohol. Många Banyuls-viner lagras i ekfat mellan tolv till trettio månader men även även oekade versioner finns.