Schoenenbourg Grand Cru Riesling

Schoenenbourg Grand Cru Riesling

135,00 kr Vitt vin Alsace, Frankrike

En exklusiv Riesling Grand Cru från Alsace.

Skriv ut Produktbild

Information

Leverantör/importör The Wine Team
Varunummer 2116
Druvsort100% Riesling
Årgång2021
Alkoholhalt13%
Storlek750 ml
Förpackning Flaska

Detaljer

Antal/kolli6
FörslutningNaturkork
Producent Jean Biecher

Innehållet

SmakbeskrivningVinet har en nyanserad och elegant smak med toner av mandarin, citrus, honung och mineral.
Passar tillServera vinet väl kylt till fisk- och skaldjursrätter eller till lokala ostar och rätter.

Om Jean Biecher

Varifrån kommer Jean Biecher-vinerna?

Vinerna från Jean Biecher kommer från regionen Alsace i nordöstra Frankrike. Denna producent erbjuder en stor mängd ursprungstypiska viner varav de flesta är ekologiska. I Systembolagets sortiment hittar du exempelvis ett vin av druvan Pinot Gris, fyra olika Rieslingviner och Marie d’Alsace som är en blandning av olika lokala druvor. Här i Alsace skyddar den mäktiga bergskedjan Vosgeserna vingårdarna från regn – vilket gör att druvorna kan mogna långt in på hösten. Det torra klimatet ger viner med en koncentrerad smak och stor fyllighet. Jean Biechers vineri hittar vi i den pittoreska byn Saint-Hippolyte, där färgglada korsvirkeshus omringas av vingårdar och medeltida slottsruiner. Detta familjeägda företag grundades redan 1762 och drivs idag av Olivier Biecher.

Vilka druvor används till vinerna från Jean Biecher?

Hos Jean Biecher fokuserar man främst på de för Alsace klassiska druvsorterna Riesling och Pinot Gris. Tack vare Alsaces varierade jordmån som består av allt från granit till kalksten uppnås en stor variation i smak hos druvor från olika vingårdslägen. Riesling från Alsace ger ofta aromer av gröna äpplen, päron, aprikos, honungsmelon och lime. Den generösa frukten balanseras av en frisk och krispig syra som förlänger vinets eftersmak. Från Jean Biecher kan du uppleva Riesling i olika stil, från olika vingårdslägen – Jean Biecher Riesling, Riesling Réserve och så Grand Cru-vinerna Rosacker och Schoenenburg. Grand Cru betyder ungefär ”storartat läge”, och innebär att druvorna odlas på en enskild vingård med erkänt hög kvalitet.

Om du i stället häller upp ett glas Pinot Gris kommer du först att märka att färgen är lite djupare än den för Riesling. Det beror på att druvskalen har svagt rosatonade pigment. Doften är fruktig med toner av persika, citronskal, apelsin och kryddor. Den fylliga kroppen ackompanjeras av en balanserad fräschör. Du kommer att känna igen denna typiska karaktär hos Jean Biecher Pinot Gris.

Till vilken mat passar vinerna från Jean Biecher?

Riesling från Jean Biecher är en perfekt följeslagare till fisk och skaldjur. Prova gärna till färska räkor och nyslagen aioli, där vinets friskhet lättar upp i kombinationen. De läskande tonerna av lime, gröna äpplen och honungsmelon fungerar utmärkt ihop med krämigheten hos rökt lax eller till ugnsbakad torsk med vitvinssås. Om du vill prova en av Alsace lokala specialiteter Flammküchen eller Tarte Flambée som den även kallas – en pizza med färskost, lök och sidfläsk – kan du vara säker på att Riesling passar bra till.

Till Jean Biecher Pinot Gris kan du med fördel välja lite mer kryddstark mat. Fylligheten och den generösa frukten rundar av stinget hos chili eller wasabi. Med andra ord är Pinot Gris en given vinpartner till allt från en het räkpasta till sushi. Pulled pork och andra rätter av fläsk har en tydlig sälta som går väl ihop med den kryddiga persikofrukten hos en Pinot Gris.

Är vinerna från Jean Biecher ekologiska?

Ett flertal av vinerna från Jean Biecher är certifierade enligt ekologisk odling – Jean Biecher Pinot Gris, Riesling, Rosacker Grand Cru Riesling och Marie d’Alsace.

Att odla vin i harmoni med naturen är något som ligger den nuvarande ägaren Olivier varmt om hjärtat, bland annat är han utbildad inom antroposofen Rudolf Steiners filosofi. Denna personliga övertygelse om att ekologisk odling är det bästa för människa och miljö har lett till att Jean Biecher idag är en av de största producenterna av ekologiskt vin i Alsace. Eftersom Alsace är en av Frankrikes torraste regioner är det dessutom enkelt att odla ekologiskt. Det finns helt enkelt inte några stora behov av att bekämpa fuktrelaterade sjukdomar som kan uppstå i regniga klimat. Mellan vinrankorna växer olika sorters gräs och blommor, vilket bidrar till ett levande landskap och många naturliga skadedjur som skyddar vinrankorna från angrepp. The Wine Teams alla transporter är klimatkompenserade genom Solvatten. De flesta av våra transporter sker av miljöhänsyn med tåg, och när det inte går använder vi båtar, vilket är det näst bästa alternativet för miljön.

Om Alsace, Frankrike

Alsace, i gränslandet mellan Frankrike och Tyskland, förenar i sina viner det bästa av båda länderna. Enkelt uttryckt gör man ”franska viner på tyska druvor” och kombinerar aromrikedomen hos de tyska druvorna med den högre alkoholhalt och större fyllighet som är den franska traditionen. Trots sitt nordliga läge är Alsace ett varmt och torrt område. Detta tack vare att de skyddande bergen, Les Vosges, tar hand om nederbörden västerifrån.

Övrigt

Riesling Alsace Grand Cru Schoenenbourg 2014 har tilldelats 94 poäng i den stora amerikanska vintidningen Wine Enthusiast.