Sancerre Le Grand Rochoy, Domaine Laporte

Sancerre Le Grand Rochoy, Domaine Laporte

Tillfälligt slut

225,00 kr Vitt vin, torrt & smakrikt Sancerre, Loire, Frankrike

Från utvalda äldre vinrankor i en av de finaste vingårdarna i Sancerre tas druvorna till Le Grand Rochoy. Elegant vin med karaktär som har utmärkt lagringspotential. 93 p från Wine Enthusiast, ”Näst intill perfekt sancerre”skriver Anders Fagerström i Sydsvenskan och FYND enligt Dina Viner 252.

Skriv ut

Information

Leverantör/importör Winemarket
Varunummer 72713
Druvsort100% sauvignon blanc
Årgång2016
Alkoholhalt12,5%
Storlek750 ml
Förpackning Flaska

Detaljer

Antal/kolli6
FörslutningNaturkork
Märkningar Ekologiskt vin
Producent Domaine Laporte

Innehållet

SmakbeskrivningLätt gyllene färg. Frisk och blommig doft av citrus och vinbär. Elegant och frisk smak av lime, vinbär och mineralitet. Lång komplex eftersmak.
Passar tillFisk, skaldjur, rätter av ljust kött eller getost

Om Domaine Laporte

Domaine Laporte är en klassisk producent i Sancerre, med en historia som letar sig tillbaka till 1850. Den tidigare ägaren René Laporte var under hela 15 år ordförande i apellationen Sancerre, och René var mycket respekterad för sitt hängivna engagemang. Idag är Domaine Laporte en av de mest intressanta spelarna i Sancerre, och från och med årgången 2013 är alla deras viner förutom ett från Sancerre ekologiskt certifierade. Det ekologiska förhållningssättet kräver mer noggrann skötsel av vingården och större uppmärksamhet av vinbonden under växtsäsongen. Tack vare detta gör Domaine Laporte viner som omisskänligt uttrycker sitt ursprung och sin druva reflekterade av respektive årgång. Domaine Laports signum och stolthet är vingården Le Rochoy. Med hela 15 ha sammanhållen vingård i bästa läge och på en unik jordmån av flinta skapas ett vin som nått långväga rykte. Domaine Laporte äger även en vingård i Marlborough på Nya Zeeland där de självfallet odlar (precis som i Sancerre) Pinot Noir och Sauvignon Blanc.

Om Sancerre, Loire, Frankrike

Sancerre är nästan uteslutande känt för sina friska och eleganta vita viner gjorda på Sauvignon Blanc. Beläget längst in i Loiredalen, centralt mitt i Frankrike, har Sancerre ett typiskt inlandsklimat med kalla vintrar och varma somrar. Sancerre tilldelades AOC-status redan 1936. Området präglas av sin jordmån, nämligen den ”kalkplatta” som även återfinns i Chablis och Champagne.