Le Grand Rochoy

Le Grand Rochoy

225,00 kr Vitt vin, torrt & smakrikt Sancerre, Loire, Frankrike
Tillfälligt sortiment

Domaine Laportes ”Le Grand Rochoy” är ett uttryck för hur riktigt bra Sancerre kan smaka; fylligt och komplext utan att för den skull tappa i elegans. Druvorna  kommer från den 10 hektar stora sluttningen Domaine du Rochoy. Vingården exponeras för sol och värme under dagen och kyls av den flintarika jordmånen nattetid vilket garanterar en långsam och jämn druvmognad. Le Grand Rochoy görs av druvor från de äldsta stockarna i vingården.

Vinet jäses med naturligt förekommande jäst, 50% i ståltank och 50% på ekfat. Ingen malolaktisk jäsning utförs. Därefter får vinet vila på sin jästfällning i ett år och buteljeras sedan under vakuumtryck i mörka flaskor för att öka lagringsmöjligheten. Vinet vilar på flaska under ytterligare 6 månader innan det är redo för marknaden. Vinet kan med fördel lagras 5-10 från skörd. Vinet är ekologiskt.

Servera detta eleganta och smakrika vin till likaledes eleganta och smakrika rätter såsom fisk, kyckling eller ljust kött. Också strålande gott att njutas av på egen hand eller till en bit crottin de chauvignol.

Skriv ut Produktbild

Information

Leverantör/importör Winemarket
Varunummer 93986
Druvsort100% sauvignon blanc
Årgång2020
Alkoholhalt13%
Storlek750 ml
Förpackning Flaska

Detaljer

Antal/kolli6
FörslutningNaturkork
Märkningar Ekologiskt vin
Producent Domaine Laporte

Innehållet

SmakbeskrivningLätt gyllene färg. Frisk och något fyllig ton av citrus, vita vinbär, örter, lime, mineral och sten.
Passar tillFisk, skaldjur, rätter av ljust kött eller getost
Lagringspotential5-10 år

Om Domaine Laporte

Domaine Laporte är en klassisk producent i Sancerre, med en historia som letar sig tillbaka till 1850. Den tidigare ägaren René Laporte var under hela 15 år ordförande i apellationen Sancerre, och René var mycket respekterad för sitt hängivna engagemang. Idag är Domaine Laporte en av de mest intressanta spelarna i Sancerre, och från och med årgången 2013 är alla deras viner förutom ett från Sancerre ekologiskt certifierade. Det ekologiska förhållningssättet kräver mer noggrann skötsel av vingården och större uppmärksamhet av vinbonden under växtsäsongen. Tack vare detta gör Domaine Laporte viner som omisskänligt uttrycker sitt ursprung och sin druva reflekterade av respektive årgång. Domaine Laports signum och stolthet är vingården Le Rochoy. Med hela 15 ha sammanhållen vingård i bästa läge och på en unik jordmån av flinta skapas ett vin som nått långväga rykte. Domaine Laporte äger även en vingård i Marlborough på Nya Zeeland där de självfallet odlar (precis som i Sancerre) Pinot Noir och Sauvignon Blanc.

Om Sancerre, Loire, Frankrike

Sancerre är nästan uteslutande känt för sina friska och eleganta vita viner gjorda på Sauvignon Blanc. Beläget längst in i Loiredalen, centralt mitt i Frankrike, har Sancerre ett typiskt inlandsklimat med kalla vintrar och varma somrar. Sancerre tilldelades AOC-status redan 1936. Området präglas av sin jordmån, nämligen den ”kalkplatta” som även återfinns i Chablis och Champagne.