P.Lex Langhe Nebbiolo

P.Lex Langhe Nebbiolo

88,80 kr Rött vin Langhe, Piemonte, Italien

P.Lex Langhe Nebbiolo- 2020! En riktigt grym årgång, elegant och sofistikerad och ett vin som med fördel kan fortsätta lagras på flaska ytterligare ett par år om så önskas. P.Lex Langhe Nebbiolo är framtagen av den kvalitetsfokuserade producenten Terre del Barolo i Piemonte och är signerad Nebbioloexperten tillika sommeliern Petter Alexis Askergren och The Wine Team. Vinet är gjort på 100% av druvan Nebbiolo som ger ett nyanserat och elegant vin med toner av körsbär, nypon och ceder. Ett vin med karaktär som kan avnjutas idag men också med fördel kan lagras i några år för mjukare tanniner och en mer utvecklad smakbild.

 

Skriv ut

Information

Leverantör/importör The Wine Team
Varunummer 74890
Druvsort100% Nebbiolo
Årgång2020
Alkoholhalt14%
Storlek750 ml
Förpackning Flaska

Detaljer

Antal/kolli6
FörslutningNaturkork
Sockerhalt0,2 g/100 ml
Producent P.LEX, Terre Del Barolo

Innehållet

SmakbeskrivningVinet är välbalanserat med härliga smaker av körsbär, nypon, tydligt integrerad ekfatskaraktär och kryddiga inslag. Petter själv beskriver vinet som i perfekt balans, där Nebbiolodruvornas individuella personlighet faller i perfekt samklang och harmoni med varandra.
Passar tillPetter själv äter gärna en risotto, antingen vegetarisk eller med lamm och massa goda örter i, till detta vin. P.Lex Langhe Nebbiolo passar också perfekt till en god salami och smakrik parmensanost.
LagringspotentialGår utmärkt att lagra ytterligare ett par år.

Om P.LEX

Vad är P.Lex?

P.Lex är en serie viner med doft och smak av Italien och Portugal som är noga framtaget av artisten och sommelieren Petter Alexis Askergren. P.Lex lanserades 2013 med P.Lex Prosecco, en av Systembolagets mest sålda Prosecco som dessutom har blivit utnämnd till en av världens bästa Prosecco år 2021 av dryckesmagasinet The Drinks Business. Succén var ett faktum och flera viner har sedan dess lanserats av Petter i samarbete med The Wine Team. P.Lex är ett varumärke med stora ambitioner och stor variation, i portföljen finns bubbel (P.Lex Prosecco), vitt vin (P.Lex Pinot Grigio) och rött vin (P.Lex Reserva och P.Lex Langhe Nebbiolo), ett för varje tillfälle helt enkelt. För den som söker efter ett alkoholfritt vin finns P.Lex Pure, gjort på Glera, samma druva som Prosecco. P.Lex Pure säljs på ICA-butiker och på Mathem. Utöver ovannämnda viner finns det även ett flertal exklusivare viner som du hittar under beställningssortimentet, inte minst P.Lex Barolo som är ett riktigt guldkorn.

Var kommer P.Lex ifrån?

P.Lex Prosecco kommer från Italien och området DOC Prosecco som sträcker sig över områdena Veneto och Fruili Venezia Giulia i nordöstra Italien. P.Lex Pinot Grigio kommer från nordöstra Italien och det vackra området Delle Venezie DOC. P.Lex Reserva kommer från regionen Alentejano som ligger i södra Portugal, nära spanska gränsen. Alentejano är ett av Portugals elva Vinho Regional och klimatet kännetecknas av mycket varma och soliga somrar som skapar solmogna, fruktiga och kraftiga viner.

P.Lex Langhe Nebbiolo kommer från området Langhe som ligger i Piemonte i nordvästra Italien, från odlingar längs floden Tanaros banker. Viner med ursprungsbeteckningen Langhe är gjorda på druvor som kommer från ett flertal av traktens odlingszoner, inklusive odlingsområdena för Barolo DOCG.

Vilka druvor används till P.Lex?

P.Lex Prosecco görs på den klassiska Prosecco-druvan Glera, P.Lex Pinot Grigio på druvan Pinot Grigio, som även kallas Pinot Gris eller Grauburgunder beroende på var i världen den odlas. P.Lex Reserva är gjord på druvorna Trincadeira, Aragonês och Alicante Bouschet medan P.Lex Langhe Nebbiolo är gjord på 100% Nebbiolo, en av Italiens mest kända och populära druvsorter.

Till vilken mat passar P.Lex?

P.Lex Prosecco med sin friska, fruktiga smak passar utmärkt att servera som aperitif, till fisk och skaldjur eller till sushi. Prosecco funkar även fint som sällskapsdryck med en näve lättsaltade chips. P.Lex Pinot Grigio har en fräsch stil och med sina fruktiga och pigga pärontoner passar vinet bra till kycklingrätter, fisk och skaldjur eller matiga sallader. P.Lex Reserva är ett kraftigt och fruktigt vin med toner av mogen frukt, fat och choklad. Om du frågar oss, en perfekt match till grillat kött, vilt eller svamprätter. P.Lex Langhe Nebbiolo är ett välbalanserat vin med härliga smaker av körsbär, ek och kryddor – perfekt till en smakrik risotto med lagrad parmesan och örter, eller till salami och lagrade hårdostar.

Är vinerna från P.Lex ekologiska?

Många av vinerna från P.Lex är certifierade enligt ekologisk odling och produktion vilket innebär att druvorna har odlats i harmoni med naturen och att varken konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel har använts. Alla våra transporter är klimatkompenserade genom Solvatten. De flesta av våra transporter sker, av miljöhänsyn, med tåg, och när det inte går använder vi båtar, vilket är det näst bästa alternativet för miljön.

Varför ska jag välja P.Lex?

Om du letar efter kvalitetsviner med det lilla extra ska du välja vinerna från P.Lex, med stor variation i portföljen finns ett vin för alla tillfällen. P.Lex Prosecco med sin friska och fruktiga smak passar fint till ett flertal rätter och tillfällen. P.Lex Pinot Grigio har fräsch stil med toner av päron, citrus och örter – perfekt val till rätter av fisk och skaldjur. P.Lex Reserva är ett riktigt matvänligt vin som har en kraftig och fruktig smak med inslag av fat, till vinet rekommenderar vi en grillad köttbit med potatisgratäng och smakrik sås. P.Lex Langhe Nebbiolo är ett välbalanserat vin med toner av ceder, frukt och örter, exakt som ett italienskt vin ska smaka. Servera till italienska klassiker som pasta, risotto eller en härlig tallrik med lagrade hårdostar och chark. Oavsett om du letar efter ett bra bubbel till snittarna eller en kraftfull Reserva till grillat kött kommer du att hitta ett vin från P. Lex.

Om Terre Del Barolo

Terre Del Barolo är belägen i hjärtat av det anrika området Barolo i Piemonte och är en kvalitetsfokuserad producent som odlat viner under namnet Terre Del Barolo sedan 1958.

Terre Del Barolo är ett kooperativ som består av 300 medlemmar som tillsammans har 600 hektar vingårdar. Sedan starten har man haft ett stort fokus på kvalitet i såväl odling som produktion. Kooperativet har vingårdar i några av de bästa lägena i regionen vilket bidrar till den höga kvaliteten på vinerna. Varje enskild vingård i området har sitt unika odlingsläge vilket resulterar i en spännande variation av druvkvalité och de vin som sedan produceras.

I Juni 2014 blev området Langhe i Piemonte en del av UNESCO’s världsarv vilket är en stor ära för de producenter som odlar vin i området, där med Terre del Barolo inkluderat.

Om Langhe, Piemonte, Italien

Langhe (sedan 2014 på UNESCO World Heritage List) är ett vackert, bergigt område som breder ut sig i de södra delarna av Piemonte på norra och södra delarna av floden Tanaro. Det är berömt för sin ost och tryffel – och de klassiska vinerna Barolo och Barbaresco! Viner med ursprungsbeteckningen Langhe är gjorda på druvor som kommer från ett flertal av traktens odlingszoner. Vanligast är de röda Langhe-vinerna men även vitt och rosé produceras också.