Brigaldara Ripasso Superiore

Brigaldara Ripasso Superiore

109,00 kr Rött vin, fylligt Veneto, Valpolicella, Italien

Ripasso av enastående hög kvalitet, Brigaldaras vin är vinet både för dig som gillar kraftfulla röda viner från kvalitativa ursprung och för dig som vill ha just ripasso i glaset. Här hittar du generösa toner av färsk och torkad frukt såsom plommon, körsbär, vildhallon, torkade fikon samt italienska örter, vanilj, peppar och mineral. En genomgående fin syra ger vinet fräschör och bidrar till att det är fint att njuta både till mat och i ensamt majestät i glaset.

Stefano Cesari, som sedan början av 80-talet driver familjegården Brigaldara lägger lika stor vikt vid kvaliteten i gårdens ripasso-vin som i deras världsberömda och prisbelönta Amarone-viner. Det här vinet har sina egna meriter och behöver inte stå i skuggan av de betydligt högre prissatta amaronevinerna som givit vinhuset dess topplacering bland Veneto-producenter. Jancis Robinson ger årgång 2019 fina 17 poäng.

Brigaldaras produktion är godkänd enligt hållbarhetscertifieringen Equalitas. En gedigen certifiering som ser vinmakning i ett holistiskt perspektiv. Den förutsätter ett hållbart arbetssätt i vingården och vineriet, schyssta arbetsvillkor både på vingården och hos underleverantörer, och slutligen att det färdiga vinet i flaskan är en hållbart framställd produkt. Allt kontrolleras av en oberoende tredjepart.

Skriv ut Produktbild

Information

Leverantör/importör Winemarket
Varunummer 79097
Druvsort40% corvinone, 20% corvina, 20% rondinella, 10% övriga
Årgång2019
Alkoholhalt14,5%
Storlek750 ml
Förpackning Flaska

Detaljer

Antal/kolli6
FörslutningNaturkork
Producent Brigaldara

Innehållet

SmakbeskrivningVinet är torrt, med en fyllig kropp och en frisk syra. Smak av både färsk och torkad frukt såsom körsbär, vildhallon och torkade fikon och ackompanjerat av torkade örter, svartpeppar, vanilj och kanel. Eftersmak av viol, svartpeppar och körsbär. Kan med fördel dekanteras.
Passar tillLamm, nöt, vilt och fågel

Om Brigaldara

För Brigaldara, vår producent av kvalitetsviner i Valpolicella, är idén om viner med hantverksmässig kvalitet och hållbar produktion i alla led det som driver arbetet framåt. 2020 har de för andra gången godkänts enligt hållbarhetscertifieringen Equalitas. En gedigen certifiering som ser vinmakning i ett holistiskt perspektiv. Den förutsätter ett hållbart arbetssätt i vingården och vineriet, schyssta arbetsvillkor både på vingården och hos underleverantörer, och slutligen att det färdiga vinet i flaskan är en hållbart framställd produkt. Allt kontrolleras av en oberoende tredjepart.

Brigaldara hör hemma i den lilla byn San Floriano i Maranodalen. Tillsammans med Negrar, Fumane, San Pietro in Cariano och Sant’Ambrogio utgör Marano en av de fem berömda dalarna i Classico-omådet. Brigaldara är en av de tolv familjerna i sammanslutningen “Famiglie dell’Amarone d’Arte”. De arbetar för att återskapa den höga kvalitet som amaroneviner varit förknippad med historiskt, men som på många håll idag har urvattnats.
Redan 1260 omnämns Brigaldara i rullorna och alltsedan 1929 äger familjen Cesari egendomen. Men det var inte förrän 1979 som Brigaldara började producera vin under eget namn. Runt San Floriano växer gårdens druvor på cirka 200 meters höjd. I den vingård som kallas Case Vecie, och som producerar det exklusiva Amaronevinet med samma namn, sträcker sig odlingen upp till 450 meters höjd. Brigaldaras viner har fått ett antal fina utmärkelser genom åren, till exempel har 16 årgångar av Amarone-vinerna under 2000-talet fått 90 poäng eller mer av vinmagasinet Wine Spectator.

Om Veneto, Valpolicella, Italien

Det vackra Veneto i nordöstra Italien är känt för sina smakrika Amarone-, Ripasso- och Appassimentoviner. Viner som svenska folket har tagit till sina hjärtan. Det är beläget mellan Alperna och Adriatiska havet och står för den överlägset största produktionen av Italiens vinregioner. De mest kända områdena är Valpolicella, Bardolino och Soave, alla belägna på sluttningarna runt södra Gardasjön. De vanligaste blå druvsorterna är corvina, rondinella och molinara, men även merlot, refosco och raboso är kända.