Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines

Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines

120,00 kr Rött vin, medelfylligt Bourgogne, Frankrike

En klassisk Bourgogne skapat av en prisbelönt vinmakare!

Skriv ut Produktbild

Information

Leverantör/importör Giertz Vinimport
Varunummer 78614
Druvsort100% pinot noir
Årgång2018
Alkoholhalt13%
Storlek750 ml
Förpackning Flaska

Detaljer

Antal/kolli12
FörslutningSkruvkork
Sockerhalt0,12 g/100 ml
Syra0,5 g/100 ml
Märkningar
Veganvänligt Ja
Producent Jean-Claude Boisset

Innehållet

SmakbeskrivningUrsprungs- och druvtypiskt bärig smak med inslag av fat, skogshallon, lingon, örter och kryddor. Elegant avslut.
Passar tillServeras vid cirka 16°C till stekt fisk, eller till rätter av ljust kött.
LagringspotentialKan konsumeras nu men också sparas 3-5 år.
VinmakareGrégory Patriat
SkördDruvorna skördades för hand i slutet av september 2018.
VinifikationI vineriet avstjälkades druvorna helt innan macerationen som varade mellan 21-25 dagar inklusive en veckans kallmaceration vid 12° grader. Man använde sig enbart av naturlig jäst vid jäsningen av vinet. Vinet lagrades sedan på sin jästfällning i franska ekfat under 14 månader varav 10 % var nya ekfat. Innan buteljering blev vinet varsamt filtrerat.

Om Jean-Claude Boisset

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner men gjorde även eget vin från Bourgogne vilket lade grunden till det som idag är Boisset-gruppen – den tredje största vinproducenten i Frankrike. Sortimentet spänner över två världsdelar med vinhus i både Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär grundarens namn, Jean-Claude Boisset, tas fram med ambitionen att presentera det absolut bästa från olika vinodlingslägen i Bourgogne. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget.

Om Bourgogne, Frankrike

Bourgogne är enligt många ett av världens främsta områden för chardonnay och pinot noir. Stilen är det många av världens vinmakare som vill efterlikna – men få lyckas. Klimatet och jordmånen gör att vinerna visar upp en ren, frisk fruktsyra och en elegant struktur.
Vingårdarna är relativt små och ägs ofta av flera producenter, men efterfrågan är desto större. Bourgognes centrala delar är de två sammanhängande områdena Côte de Nuits och Côte de Beaune som sträcker sig knappt fem mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder.
De två mindre områdena Côte Chalonnaise och Mâconnais bildar en brygga till det stora Beaujolais, medan Chablis ligger utslängt 13 mil åt nordväst från Beaune.
I Bourgogne görs såväl röda som torra vita viner, en liten del rosévin och det mousserande vinet crémant de bourgogne. De verkligt stora vinerna är röd och vit bourgogne, synonyma med druvorna pinot noir och chardonnay. Druvan gamay dominerar i Beaujolais, välbekant för beaujolais nouveau – årets skörd som alltid lanseras tredje torsdagen i november.

Övrigt

Namnet ”Les Ursulines” syftar på den katolska Ursuliner-orden som grundades i italienska Brescia år 1535 och vars skyddshelgon är Sankta Ursula. Platsen i Nuits-St-Georges som idag utgör vineri och huvudsäte för Jean-Claude Boisset inryms delvis i ett gammalt nunnekloster (byggt av stenar från Bourgogne) som tillhörde Ursulinerna.