Bourgogne Chardonnay Les Ursulines

Bourgogne Chardonnay Les Ursulines

120,00 kr Vitt vin, torrt & smakrikt Bourgogne, Frankrike

Elegant vit Bourgogne med bra syra, gul frukt, rostade nötiga fattoner, mineral och frisk citrus.

Skriv ut Produktbild

Information

Leverantör/importör Giertz Vinimport
Varunummer 70131
Druvsort100% chardonnay
Årgång2018
Alkoholhalt13%
Storlek750 ml
Förpackning Flaska

Detaljer

Antal/kolli12
FörslutningSkruvkork
Märkningar
Veganvänligt Ja
Producent Jean-Claude Boisset

Innehållet

SmakbeskrivningTorr, ung, frisk och fruktig med inslag av citrus, mineral, smör och fat.
Passar tilleleganta rätter av fisk eller ljust kött.
LagringspotentialVinet kan drickas idag men kan med fördel lagras i 3-5 år till under rätta förhållanden.
VinmakareGrégory Patriat
SkördHandskördade druvor.
VinifikationDe handskördade druvorna pressades varsamt och fick jäsa på äldre franska ekfat. Vinet lagrades sedan vidare på franska ekfat, varav endast ett fåtal var nya, under 10 månader före buteljering.
JordmånVinrankorna är belägna på vingårdar i Côte de Beaune med omnejd. jordmånen består i huvudsak av krita och lera vilket bidrar till vinets fräscha mineralkaraktär.

Om Jean-Claude Boisset

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner men gjorde även eget vin från Bourgogne vilket lade grunden till det som idag är Boisset-gruppen – den tredje största vinproducenten i Frankrike. Sortimentet spänner över två världsdelar med vinhus i både Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär grundarens namn, Jean-Claude Boisset, tas fram med ambitionen att presentera det absolut bästa från olika vinodlingslägen i Bourgogne. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget.

Om Bourgogne, Frankrike

Bourgogne är enligt många ett av världens främsta områden för chardonnay och pinot noir. Stilen är det många av världens vinmakare som vill efterlikna – men få lyckas. Klimatet och jordmånen gör att vinerna visar upp en ren, frisk fruktsyra och en elegant struktur.
Vingårdarna är relativt små och ägs ofta av flera producenter, men efterfrågan är desto större. Bourgognes centrala delar är de två sammanhängande områdena Côte de Nuits och Côte de Beaune som sträcker sig knappt fem mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder.
De två mindre områdena Côte Chalonnaise och Mâconnais bildar en brygga till det stora Beaujolais, medan Chablis ligger utslängt 13 mil åt nordväst från Beaune.
I Bourgogne görs såväl röda som torra vita viner, en liten del rosévin och det mousserande vinet crémant de bourgogne. De verkligt stora vinerna är röd och vit bourgogne, synonyma med druvorna pinot noir och chardonnay. Druvan gamay dominerar i Beaujolais, välbekant för beaujolais nouveau – årets skörd som alltid lanseras tredje torsdagen i november.

Övrigt

Namnet ”Les Ursulines” syftar på den katolska Ursuliner-orden som grundades i italienska Brescia år 1535 och vars skyddshelgon är Sankta Ursula. Platsen i Nuits-St-Georges som idag utgör vineri och huvudsäte för Jean-Claude Boisset inryms delvis i ett gammalt nunnekloster (byggt av stenar från Bourgogne) som tillhörde Ursulinerna.