Bergh Grüner Veltliner har tagits fram av familjen Gruber som odlar druvor vid foten av Alperna enligt ekologiska och hållbara principer. Vinet är en ypperlig representant av Österrikes stolthet, nationaldruvan Grüner Veltliner. Vinet har en rund smak med toner av solmogen vit persika och lime samt en druvtypisk vitpepprighet i sitt avslut. Vinets fruktiga karaktär i kombination med dess friska syra gör det till ett fint sällskapsvin, men gifter sig även fint med vårens primörer eller rätter av ljust kött.
Skriv ut ProduktbildLeverantör/importör | The Wine Team |
Varunummer | 74234 |
Druvsort | 100% Grüner Veltliner |
Årgång | 2023 |
Alkoholhalt | 12,5% |
Storlek | 750 ml |
Förpackning | Flaska |
Antal/kolli | 12 |
Förslutning | Skruvkork |
Märkningar |
Ekologiskt vin Vegan |
Producent | Gruber Röschitz |
Smakbeskrivning | Rund och pepprig smak med toner av solmogen vit persika och lime. |
Passar till | Med sin krämiga textur och uppfriskande höga syra är Bergh ett matvänligt vin som passar bäst till kycklingrätter, lax och färska skaldjur, eller varför inte som aperitif. Serveras vid cirka 8°C |
Redan vid 16 års ålder bestämde sig Ewald Gruber, vars familj odlat viner i Röschitz sedan 1814, att han skulle bli en av Österrikes främsta vinodlare. Efter många års erfarenhet bedriver han idag den framstående familjeverksamheten Gruber Röschitz tillsammans med sina syskon Maria och Christian och det arbete som utförts inom företaget är deras livsverk.
Gruber Röschitz har uppmärksammats för ett flertal viner som fått åtskilliga utmärkelser och priser. Detta visar sig inte minst genom hyllningar från journalister och sommelierer världen över men även i ett allmänt växande intresse för högkvalitativa viner från Österrike.
Att arbeta i harmoni med naturen ses som en självklarhet för syskonen. I Gruber Röschitz vingårdar som är belägna i västra Weinviertel-regionen odlas endast ekologiskt vin och de kallar verksamheten sitt egna ekologiska mikrokosmos. Målet är att fortsätta bedriva företaget på ett naturligt och hållbara sätt, likaså då som nu, och för kommande generationer.
Ett av de främsta odlingsdistrikten i Österrike är just Weinviertel som ligger vid foten av Alperna som bjuder på optimala förhållanden för vinodling. Österrike är mest känt för sina vita viner och ungefär en tredjedel av landets vinproduktion avser just vitvinsproduktion av den populära druvan Grüner Veltliner.
Niederösterreich är Österrikes största vinområde för kvalitetsviner. Vita viner görs främst på druvan Grüner Veltliner som är den mest odlade i distriktet. Det finns tre tydliga klimatzoner med det svalare området och nordligt belägna Weinviertel, tempererade zonen längs Donau och den varma delen (Carnuntum) som är Pannonian, bland annat för de alltid rådande vindarna. Det finns åtta avgränsade vinområden: Carnuntum, Kamptal, Kremstal, Thermenregion, Traisental, Wachau, Wagram och Weinviertel.