Chavin

Vad är Chavin?

Chavin är en vinproducent från södra Frankrike som står för kvalitetsviner av ursprungstypisk karaktär. I portföljen finns både flera olika typer av vin samt alkoholfria alternativ. Bakom producenten Chavin står en kvinna, Mathilde Boulachin, en av få kvinnor i Frankrike att vara både grundare och VD för ett vinföretag. Chavin har hyllats under många år och har bland annat utsetts till Frankrikes bästa producent av alkoholfria viner. På den svenska marknaden erbjuder Chavin en Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne i både flaska och 3 liters box, en ekologisk Chardonnay med ekfatskaraktär på både smidig 1,5 liters box och klassisk flaska. Självklart erbjuds även rosévin från Provence som finns både på flaska och 2 liters box. Mathilde Boulachin drivs av att skapa eleganta och hållbara viner som andas södra Frankrike, vilket hon verkligen har lyckats med!  

Var kommer Chavin ifrån?

Producenten Chavin har sitt säte i Södra Frankrike, närmare bestämt i Béziers i Languedoc, söder om Montpellier. Druvorna till Chavins viner kommer från områdena Côtes de Gascogne, Pays d'Oc Languedoc-Roussillon och Côtes de Provence. Gascogne är beläget söder om Bordeaux på västkusten intill Spaniens landsgräns och härifrån kommer Chavins Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne. Languedoc-Roussillon är ett sammanhängande område med både bergigare natur i Roussillon och mer slätmark i Languedoc och här odlas druvorna till Chavin Chardonnay, i ett av Frankrikes soligaste klimat. Vinproduktionen i Provence, även kallat Franska Rivieran utgörs till största delen, hela 80%, av rosévin. Området är välkänt för sina torra, eleganta och ljusa roséviner vilket Chavins roséviner är typexempel på.  

Vilka druvor används till Chavin?

Chavin Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne är ett torrt vitt vin och till största delen gjort på den mycket omtyckta druvan Sauvignon Blanc som bidrar med härlig aromatisk karaktär. Vinet är väldigt druvtypiskt för just Sauvignon Blanc med toner av svartvinbärsblad, krusbär och citrus. De gröna druvorna Colombard och Gros Manseng bidrar med friskhet, djup och textur till vinet. Den härliga druvblandningen som är typisk och väldigt vanlig i Côtes de Gascogne bjuder på fruktiga toner av gröna äpplen, päron och exotisk passionsfrukt.   Chardonnay-vinerna från Chavin är som namnet beskriver gjorda på 100% Chardonnay. Hälften av vinet har lagrats tillsammans med franska ekstavar under 4 månader vilket ger vinerna en elegant fatkaraktär. Chavin Chardonnay bjuder på fruktiga smaker av gula äpplen och ananas, fräschör från citrus och trevliga ektoner av smör, vanilj och kryddor.   Chavins roséviner är gjorda på de klassiska rosédruvorna för Provence, Grenache, Cinsault, och Syrah. Vinet bjuder på en frisk, fruktig och bärig smak med inslag av vattenmelon, röda vinbär, smultron och blodapelsin, samt toner av eleganta färska örter.    

Till vilken mat passar Chavin?

Både Chavin Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne och Chavin Chardonnay är vita viner som funkar fint till ljusare kött- och fiskrätter samt skaldjur. Chavin Côtes de Provence Rosé funkar självklart året runt, men när ljusa dagar och ljumma nätter närmar sig passar det sig extra bra med ett glas väl kyld rosé. Vinet gifter sig dessutom väldigt fint med somriga smaker som krispiga sallader med vattenmelon, fetaost, jordgubbar, avokado och knaprig kyckling eller grillade grönsakspett med tzatziki.  

Är vinerna från Chavin ekologiska?

Chardonnay-vinerna från Chavin är certifierade enligt ekologisk odling och produktion. Det innebär att varken konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel används – vinodlaren främjar i stället biologisk mångfald genom att tillåta att många olika arter samexisterar i vingården. Samtliga viner från Chavin är i dagsläget inte ekologiskt certifierade men vinerna tas fram i bästa möjliga respekt till både miljö och natur. Alla The Wine Teams transporter från Europa och övriga världen är klimatkompenserade genom Solvatten. De flesta av våra transporter sker, av miljöhänsyn, med tåg, och när det inte går använder vi båtar, vilket är det näst bästa alternativet för miljön.  

Varför ska jag välja Chavin?

När du letar efter typiska sydfranska viner som skapas med hänsyn till naturen och där ett gediget vinmakeri och arbete ligger bakom och du vill känna dig trygg i ditt val av vinvarumärke. Mathilde Boulachin är grundare och VD och har drivit Chavin framgångsrikt under många år, både i Frankrike och runt om i världen. När du söker ursprungs- och druvtypiska viner med kvalitet och friska fruktiga smaker och balanserad karaktär. Samtliga viner från Chavin passar bra som både aperitif och för att matcha till olika typer av maträtter, vare sig det är dina vardagliga rätter eller när det är dags för picknick, firanden, bufféer eller till säsongens fisk och skaldjur. Dessutom finns samtliga viner både på flaska och bag in box och du kan därmed anpassa ditt köp efter valt tillfälle och sällskap. När du är ute efter alkoholfria alternativ har Chavin både ett mousserande, två olika vita viner, ett rött och ett rosé att tillgå på den svenska marknaden. Visste du att du att de alkoholfria vinerna finns att köpa hos flera lokala ICA-butiker samt online på bland annat Mathem.se, Delitea.se, Unbooze.se och Alkoholfrittshop.se?