Sangiovese

Vad är Sangiovese?

Sangiovese är druvan bakom några av Italiens mest kända viner – till exempel Chianti, Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano. Med sin härliga körsbärsdoft och ombytliga karaktär är Sangiovese populär bland italienska vinproducenter. Faktum är att det är Italiens mest odlade druva med hela 8 % av den totala odlingsytan. Sangiovese har sina hemtrakter bland olivträden och cypresserna i Toscana, och odlas i stor utsträckning även i grannregionerna Emilia-Romagna, Umbrien och Marche. Viner gjorda på Sangiovese-druvan kan variera från ljusa och syrliga till mörkt rubinröda med balanserad fyllighet och toner av tobak och fat. Allt beroende på odlingsplats och lagring. Mer kraftfulla viner av Sangiovese har ofta potential att åldras väl och utveckla en mer komplex smakprofil med åren.  

Vad betyder Sangiovese?

Det sägs att namnet kommer från sanguis Jovis, latin för ”Jupiters blod”. Det var när en besökare till Santarcangelo-klostret nära Rimini i Romagna frågade munkarna om druvans namn som de svarade sanguis Jovis, troligtvis inspirerade av det närbelägna berget Monte Giove. Druvan går under många olika namn beroende på var den odlas. Bara inom Toscana finns ett flertal olika namn – till exempel Brunello, Morellino och Prugnolo Gentile.  

Hur smakar viner av Sangiovese?

Viner av Sangiovese kan variera enormt mycket beroende på odlingsplats, skördeuttag (hur många druvor som används per flaska) och lagringstid. Men det finns några gemensamma nämnare. De flesta viner av Sangiovese brukar drag av körsbär, från riktigt syrliga röda till solmogna mörka körsbär. Det brukar även finns någon typ av örtighet som kan påminna om allt ifrån gräs och färsk basilika till tomatkvist och tobak. När det kommer till smaken har Sangiovese en frisk och tydlig syra och en tydlig tanninstruktur som kan ge en viss stramhet. En av de vanligaste och mest omtyckta typen av viner av Sangiovese är gjord på druvor från olika delar av Toscana och kallas helt enkelt ”Toscana Sangiovese”. Härifrån hittar du fruktiga och matvänliga viner med drag av mörka körsbär, plommon, skogshallon och ibland av rostade fat.  

Hur smakar Chianti?

Viner från distriktet Chianti i centrala Toscana ska innehålla minst 70 % Sangiovese som kan kompletteras av både lokala och internationella druvsorter. Ett glas ung Chianti doftar ofta röda sommarbär såsom hallon, röda körsbär och färska örter. Vinerna får en tydlig friskhet och lätt kropp – perfekt till en tomatbaserad pasta eller grillad fisk. Om det står ”Riserva” på etiketten betyder det att vinet lagrats i minst två år på ekfat och flaska. Dessa viner är i grunden mer kraftfulla för att tåla lagringen, och bjuder på en karaktär av mogna plommon, körsbär, mörk choklad, tobak och läder.  

Vad är Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano?

Har du någon gång provat Brunello di Montalcino eller Vino Nobile di Montepulciano? Båda är områden kända för nyanserade och smakrika uttryck för Sangiovesedruvan. Montalcino är en idyllisk by belägen på en bergstopp i södra Toscana. Här kallas den lokala klonen av Sangiovese för ”Brunello”, den lilla bruna. Därav namnet – Brunello från Montalcino. Eftersom Brunello-klonen har lite tjockare skal får vinerna en tät och stram tanninstruktur. Den långa lagringstiden på fyra år ger en rik och nyanserad smak av torkade körsbär och fikon, anis, läder, jord och mörk choklad. Vino Nobile di Montepulciano kommer ifrån trakterna kring orten Montepulciano omkring 40 minuter öster om Montalcino. Dessa viner påminner till viss del om de från Montalcino men är oftast mer fruktiga då lagringstiden är kortare (två år i stället för fyra) och då internationella druvsorter såsom Cabernet Sauvignon och Merlot är tillåtna med upp till 30 %.  

Vad äter man till Sangiovese?

Vad sägs om en nybakad pizza med hemgjord tomatsås, kryddig salami, soltorkade tomater och färsk basilika? Den friska syran hos Sangiovese balanserar syran och sötman i tomatsåsen på ett aptitligt sätt. Med det sagt är viner av Sangiovese utmärkta följeslagare även till pasta bolognese och lasagne. Ett fylligare vin av Sangiovese-druvan kan med fördel avnjutas till smakrika kötträtter såsom lammstek med medelhavsörter, högrevsgryta eller vitlöksstekt fläskfilé med en krämig potatisgratäng och rödvinssås.  

Var kommer Sangiovese ifrån?

Man har länge utgått från att Sangiovese härstammar från Toscana i centrala Italien. Dock visade en DNA-analys gjord år 2004 att Sangiovese faktiskt har förfäder från Kampanien längre söderut – Sangiovese är en korsning mellan den toskanska druvan Ciliegiolo och Calabrese di Montenuovo från trakterna kring Napoli.  

Kan man lagra viner av Sangiovese-druvan?

Friska och fruktiga Sangiovese-viner såsom Chianti och Toscana Sangiovese är som bäst inom tre år efter skörd. Å andra sidan går det utmärkt att lagra mer kraftfulla exemplar såsom Chianti Riserva, Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano. Med tiden blir tanninerna mjukare, aromerna av färska skogsbär utvecklas till torkad frukt och om vinet har fatkaraktär integreras den sömlöst i vinets karaktär.